woensdag 4 mei 2016

The art of creativity

Sometimes creativity is being your own canvas. If you can't paint the world the way you want it, turn it the other way around and dare to let earth, water and sky color in your skin for you.

Creativiteit heeft waarschijnlijk voor iedereen een andere betekenis. Of misschien beter verwoord, creativiteit wordt door iedereen op zijn eigen manier net iets anders ervaren, opgedaan en geuit. Misschien vind je het enorm creatief hoe iemand een boek heeft geschreven met een verhaallijn die in de verste verte niet lijkt op wat je tot nu toe gelezen hebt, of misschien vind je de zoveelste replica van een schilderij van Van Gogh wel bijzonder creatief, hoewel er daar waarschijnlijk al duizenden van zijn -maar déze ene heeft zulke mooie details.

Heel vaak zie ik dingen voorbij komen waarvan ik denk: hoe kómen ze erop? Neem bijvoorbeeld van die pinterest creaties (je ziet nu vast zo'n perfecte diy of receptje voor je, hou dat beeld even vast), die toch altijd mislukken als je zelf eens een poging waagt ze na te maken. Ik probeer ze bij voorbaat al niet, van die ingewikkelde to good to be true (of in dit geval moeilijk in plaats van goed) diy frutseltjes. Dan zeg ik tegen mezelf dat ik zoiets toch niet kan en al zeker nooit zelf kan bedenken, daar ben ik nu eenmaal niet creatief genoeg voor. Ik neem wel een pak appeltaartmix van de supermarkt waarmee ik wél instaat ben een eetbaar taartje in elkaar te flansen.
Maar als ik er dan nog eens over nadenk en bedenk dat ik sowieso al geen knutsel- of keukenprinses ben is het zo gek nog niet dat ik daar eigenlijk helemaal niet zo creatief in ben.


Maar goed, met in gedachten dat ik toch nooit het nieuwste kersen-meloen-cheesecake recept uit zal vinden (deze combinatie van ingrediënten alleen al is waarschijnlijk niet te eten), bedenk ik me ook dat creatief zijn niet per se creërend, origineel zijn of zelfs maar mooi hoeft te zijn. Creativiteit kan je overal in stoppen en overal uit halen. Creativiteit is out of the box denken (ook weer zo'n lekker begrip dat iedereen anders interpreteert) en creativiteit is een kunst op zich.

'The art of creativity' is de titel van deze post, en eigenlijk vind ik dat zelf ook al een beetje vaag klinken. De creativiteit van creativiteit, had ik ook kunnen zeggen (maar eerlijk, dat klinkt wel een beetje stom). Want eigenlijk komt het erop neer dat ik het al knap bijzonder vind als je überhaupt creatief kunt zijn, maakt niet uit op welk vlak. En ik denk ook dat wij mensen vaker creatief zijn dan we zelf denken en zelfs al lukt het je niet dat super ingewikkelde pinterest cakerecept te maken en lijkt het achteraf meer op een in elkaar gezakte pudding, dan heb je er toch nog iets van weten te maken en al kom je er daarna achter dat je per ongeluk een heel pak boter in plaats van een halve hebt gebruikt, dan heb je ook maar mooi uitgevonden dat dat toch écht niet te eten is. Per ongelukke (ik heb echt geen idee of dat een woord is) creativiteit vind ik immers ook creativiteit.

En dan kom ik vervolgens onvermijdelijk toch ook op het cliché dat iedereen toch wel ergens goed in is. De een kan prachtig schrijven (en maakt mij daarmee heel jaloers), terwijl de ander tekent alsof er een foto afgedrukt staat. Je creativiteit kwijt kunnen aan iets waar je goed in bent en daar steeds beter in worden vind ik heel bijzonder.
Ik zei schreef het al, creativiteit is een kunst opzich en dat is hoe ik het in mijn geval het best verwoord (want mijn schrijfkunsten zijn soms een beetje beperkt).

The art of creativity, ik laat het voor zichzelf spreken.


Wat zien jullie als creativiteit?


2 opmerkingen:

  1. Creativiteit voor mij is... Jezelf uiten op papier en gewoon maken wat je leuk vind :) Heel inspirerend stukje! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig stukje dit, ik ben het helemaal met je eens! Creativiteit is voor mij de manier waarop je een boodschap overbrengt aan anderen. Of dat nu door middel van woorden, beelden of muziek is. (Want nee, met penselen en ingrediënten kan ik niet overweg...)

    BeantwoordenVerwijderen

|